dinsdag 6 maart 2012

creatief schrijven

Hoera, ik heb van Tineke Lemmens een Award gekregen omdat ik net als zij een blog startte en 'iets creatiefs' doe. Creatief zijn heeft vele gezichten en de lessen 'creatief schrijven' zijn vaak een samenraapsel van verschillende disciplines. Nee, het gaat niet over kalligrafie, niet over schoonschrijven, maar over de manier waarop je woorden kunt geven aan de beelden in je hoofd. Door vrije en door geleide associaties kun je in de zijstraten van je gedachten komen en borrelen zinnen op die je van tevoren nooit bedacht zou hebben.


Is dat dan nodig?


Nee, als je iemand bent die aan de computer of met de pen in de hand voldoende inspiratie heeft, dan heb je geen creatieve opdracht nodig. Mits je tenminste tevreden bent over je tekst. 
Maar ben je geneigd om vast te lopen, om te luisteren naar dat irritante stemmetje in je hoofd dat alsmaar fluistert 'dit is niet literair genoeg', 'dit is niet origineel' of ' alle andere schrijvers kunnen het veel beter', dan kun je baat hebben bij een opdracht die je vrij maakt van oordelende gedachten.
Heb je al een eerste idee over je onderwerp, bijvoorbeeld een verhaal schrijven over de vriendschap tussen een boer en zijn oudste koe, dan kun je door Free Writing op ideeën komen om het verhaal een wending te geven. De Amerikaanse Nathalie Goldberg heeft hierover een boek  geschreven 'Schrijven vanuit je hart', waarin ze uitlegt hoe je blokkades kunt vermijden of doorbreken door jezelf toe te staan om 10 minuten te schrijven zonder jezelf te censureren. Alles is goed. Je schrijft door zonder te letten op grammatica, op interpunctie of andere spelling regels. Je schrapt niets, je corrigeert niets. Laat je gedachten de vrije loop; je hoeft ze alleen maar te volgen. Wanneer de woordenstroom stokt, ga je direct weer verder met de eerste zin, bijvoorbeeld ' Boer heeft een koe.' Je kunt ook schrijven 'ik weet niet waar ik over moet schrijven' omdat dat je gedachte op dat moment is, maar bij mij levert dat niet echt een nieuwe invalshoek op.  Probeer niet logisch te schrijven, niet te denken dat B moet volgen op A. Er moet helemaal niets. 


En dan heb je na 10 minuten een brij van woorden die je echt niet wil voorlezen?


Dat klopt. Dat moet ook helemaal niet. Maar je zult merken dat de gedachtestroom op gang is gekomen en dat er zelfs misschien wel mooie woorden of mooie zinsdelen op papier zijn gekomen waarmee je verder kunt. Vanuit een nieuw perspectief, vanuit een steegje waar je nog nooit eerder was.
Probeer het eens en laat jezelf verrassen. Gewoon de TomTom uitzetten en starten!

1 opmerking:

  1. Hoi Irma, wat leuk dit blog (of zeg je deze?). Ik ga je zeker volgen!

    Lieve groet,
    Guusje.

    Hieronder publiceren valt niet mee...welk profiel moet ik kiezen? Voor het gemak maar even als 'anoniem'.

    BeantwoordenVerwijderen